Fakta om Hostor
Hostor tillhör sparrisfamiljen och härstammar från Japan, Kina, Korea och delar av Ryssland där de växer vilt. Den förekommer också i ytterligare några länder i Asien. Att den sedan kom till Europa och västvärlden kan vi tacka två framstående botaniker för. Dels den tyske botanikern Heinirich Funck (därav plantans ena namn ”Funkia”) 1771-1839 samt den österrikiske botanikern Nicolaus Hosta 1761-1834 som förde hem och introducerade dessa vackra växter till Europa.
Plantorna registreras i ett internationellt register hos organisationen, Hosta Socity (AHS) i USA och där finns ca 6200 registrerade sorter i nuläget. Några gör gissningen att det finns väldigt många som inte blivit registrerade ännu och vi väntar med spänning på att se antalet registrerade sorters plantor öka genom åren!
Storlekarna varierar ordentligt från de allra minsta på bara några centimeter till de största som får ett omfång på flera meter. Den minsta vi har i vår nätbutik är Cat´s eye och den största är Empress WU.
Skötsel av Hostor
Skugga
Hostan är en enkel perenn växt att hantera. Den ställer inga stora krav på jord, gödning etc. De allra flesta vill stå i halvskugga eller skugga. Men det finns också en lång rad sorter som kan stå i full sol som tex: Yellow River.
Jord
Jorden bör vara lite fuktighetshållande och inte allt för genomsläpplig. Blir det för torrt utvecklas inte plantan särskilt väl. Om bladen vissnar på grund av torkan så bör man fundera på att flytta plantan.
Plantera i kruka
Alla trädgårdar har olika förutsättningar och du kan även plantera hostor i kruka och det är då lätt att testa olika placeringar. Perfekt för dig med balkong! Plantorna kan övervintra utomhus i en frosttålig kruka. Ställ den på en skyddad plats, gärna i ett buskage där den kan övervintra ostört. Ett alternativ är att du kan ställa dem på en sval plats under vinterhalvåret inomhus. Vattna då sparsamt!
Gödsel
Hostan vill inte ha för mycket gödsel. Benmjöl eller lite kogödsel en gång på våren. Gödningen myllar man ner försiktigt när man ser att tillväxten drar igång på vårkanten.
Övervintring
Plantorna klarar av att övervintra i jorden utan större problem och de behöver ingen speciell omsorg . Ta gärna bort vissna blad innan vintern kommer.
Skadedjur och bekämpning
Djur och insekter
Vi delar vår trädgård med både insekter, vilda och tama djur. På det stora hela får man ha i åtanke att nästan alla har sin plats i ekosystemet med undantag för spansk skogssnigel. Var inte för snabb med att ha ihjäl våra pollinerande trädgårdsgäster. Men visst är det tråkigt att vakna upp till en söndertuggad rabatt. Med stängsel/nät, avskräckande föremål och vissa starkt luktande blommor kan du hålla en del av skadedjuren på halster!
Spansk skogssnigel
Sniglar kan vara ett stort problem i vissa trädgårdar. Dessa små otrevliga djur ser många gånger hostan som en läckerhet. Sniglarna älskar att gömma sig i skuggan dagtid och framåt kvällen kommer de fram för att äta. Ibland kan du hitta sniglarna under hostornas stora blad och då är det bara att plocka bort dem innan de ställer till med för mycket besvär! Lägg dem i en påse och stoppa in i frysen några dygn.
Bekämpa sniglarna med vitlöksvatten
Blir sniglarna en plåga kanske du kan testa ett knep som en engelsk trädgårdsmästare lärde ut. Spruta med vitlöksvatten. Billigt och enkelt att mixa ihop.
- Krossa två stora vitlökar, enklast i dubbla plastpåsar och med en rejäl hammare.
- Koka sedan en liter vatten och slå i vitlöksmoset och låt detta koka i ytterligare 2-3 minuter.
- När ”löksoppan” kallnat silar du bort löken. (Vi använder en bit fiberduk som du viker dubbel.)
- Sedan blandar du 15 ml av vitlöksvattnet i 5 liter vatten som du sprutar på växternas stjälkar och blad. Detta upprepas var 14:e dag och ska enligt upphovsmannen vara en bra behandling för att minska sniglarnas intresse för växterna.
Hostor är en Japansk delikatess
Även om det är mest vanligt att använda bladskotten kan man faktiskt äta växtens alla delar; skott, blommor, blad och stjälkar. Doftfunkians blommor (H. Royald Standard) sägs vara en riktig höjdare att tillaga. Fräs i stekpanna med lite olja och salt eller koka växtdelarna tills de är mjuka.